TUKHOLMA Nyt on jo varmaa, että suomalaispelaaja tulee voittamaan tällä kaudella Stanley Cupin. Jokaisessa neljässä Stanley Cupin konferenssifinaaleissa tahkoavassa joukkueessa on suomalaisia.
Leijonien päävalmentaja Antti Pennanen on innoissaan suomalaispelaajien menestyksestä NHL:ssä.
– Se ihan loistava asia, että he menestyvät siellä. Olen useasti sanonut, että toivon kovasti, että Suomeen tulee NHL:n Stanley Cup ja nythän se sieltä tulee, Pennanen kommentoi Tukholmassa keskiviikkona.
Pennanen korostaa, että NHL-kiekkoilijoiden menestys vie Suomen jääkiekkoa eteenpäin. Esimerkkejä tarvitaan.
– Se, että ne suorittavat vielä avaintehtävissä ja paineen alla noin hyvin, niin totta kai se auttaa. Mitä se sitten merkitsee Suomi-kiekolle, niin ainakin meillä on huippukärki.
Eetu Luostarinen löi itsensä läpi Florida Panthersissa sen jälkeen, kun oli ollut mukana 2019 Leijonien MM-kultajoukkueessa. Luostarisen tie huippukiekkoilijaksi ei ole kulkenut ihan perinteisen kaavan kautta.
–Eetua Kuopiossa KalPa käyttää hyvänä esimerkkinä siitä, miten he puhuvat lapsille, nuorille ja vanhemmille, miten hän on kasvanut siellä. Hänhän on tullut aika hitaasti ja hänellä on ollut monilajisuustausta, paljastaa Pennanen.
–Taustalla on ollut vanhemmat, jotka ovat olleet oikein maltillisia ja rauhallisia. Hän on saanut tulla hitaasti sieltä huipulle, Pennanen jatkaa.
–Se on viisaus, jota kannattaa aina välillä muistuttaa. Jokaisella pelaajalla on oma matkansa. Eetulla on ton tyyppinen matka. Ja se ei ole välttämättä ollenkaan huono, Pennanen lisää.
Pennasella on Luostariselle varmasti käyttöä ensi helmikuussa Milanon olympialaisissa.
– Loistava kova pelaaja. Monikäyttöinen pelaaja. Kovaluontoinen, arvioi Pennanen.
Pennanen korostaa myös toisen Floridan pelaajan Anton Lundellin kehitystä. Pennasen mukaan Aleksander Barkovin esimerkki on ollut tässä suuressa roolissa
– Anton on todella älykäs pelaaja. Siinä on semmoinen aika hyvä esimerkki siinä edessä pelaamassa, jolta oppii, minkälaista on NHL-jääkiekko. Ja Tuomo Ruutu (Floridan apuvalmentaja) tietenkin siellä heidän apunaan.
Pennaselle Lundell tuokin mieleen Nobel-museossa lukemansa mietteen.
– Hän on fiksu pelaaja, joka puhuu vähemmän ja kuuntelee enemmän. Se taisi olla tuolla Nobel-museossakin yksi teksti. Puhuu vähemmän ja kuuntelee enemmän, niin luo maailmaan joitain uusia asioita. Hän on varmaan kuunnellut ja katsellut, mitä Sasha tekee ja oppinut siitä.
– Esimerkeillä on vaikutusta hänen pelaamiseensa. Hänessä on hyvin paljon samaa, mitä Sashassakin, Pennanen lisää.
Otto Palojärvi