TUKHOLMA Kanadalainen moninkertainen arvokisavoittaja Vicky Sunohara on nimetty Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n kuuluisuuksien galleriaan Hall of Fameen.
Kaksi olympiakultaa Kanadan paidassa voittanut Sunohara korosti sunnuntaina Tukholmassa, että kunnia kuuluu myös pelikavereille. Yksin hän ei kultamitaleja voittanut.
– Jääkiekko on kuitenkin joukkuepeli. En olisi saanut tätä kunnianosoitusta ilman joukkuekavereitani ja haluan jakaa tämän heidän kanssaan, Sunohara sanoi.
Sunohara arvioi uransa kohokohdaksi 24 vuoden takaiset olympiakisat, joissa Kanada palautti kiekkokunniansa.
– On vaikea arvioida, koska on niin paljon hienoja saavutuksia. Mutta olympiakulta Salt Lake Cityssa 2002 sen jälkeen, kun olimme hävinneet Naganossa 1998 Yhdysvalloille loppuottelussa. Pystyin jakamaan sen kokemuksen useamman joukkuekaverini kanssa. Teimme kovasti töitä päivittäin ja saimme uuden mahdollisuuden voittaa Kanadalle ensimmäisen olympiakullan naisten jääkiekossa.
– Naganossa tappio tuntui raskaalta. Kesti aikaa päästä siitä yli. Myös 2005 oli pettymys, kun hävisimme ensi kertaa MM-kisojen finaalissa. Ne olivat myös hyviä oppimiskokemuksia siitä, mitä voisi pelaajana tehdä itse paremmin, Sunohara jatkoi.
Urallaan Sunohara pelasi useasti Suomea vastaan. Kanada voitti lähes poikkeuksetta, mutta pelit eivät Sunoharan mielestä olleet helppoja.
– Pelasimme paljon pelejä Suomea vastaan ja useasti välieräpelejä, jotka olisivat voineet kääntyä kumpaan suuntaan tahansa. Oli niin tiukkaa viimeiselle minuutille saakka.
Kun Sunoharalta kysyttiin kovimmista suomalaispelaajista hänen uransa ajalta, tuli vastauksena heti Naisleijonien legenda.
– Karoliina Rantamäki. Hänhän pelaa vieläkin, eikö vain? Hän oli mahtava MM-kisoissa ja olympialaisissa. Olen hänen faninsa.
Muitakin kovia suomalaispelaajia Sunohara nimesi.
– Suomella on aina ollut hienoja pelaajia. Muistan myös Petra Vaarakallion. Hän oli sentteri. Häntä vastaan olin aloituksissa. Myös Kirsi Hännisen muistan, puolustajan. Maalivahti Tuula Puputti. Nykyään työskentelen hänen kanssaan Torontossa.
– Muistan heitä monia, koska kyse oli silloin taistelusta, aina kun pelasimme. Kunnioitan heitä paljon, Sunohara jatkoi.
Sunohara antoi myös neuvoja suomalaisille tyttökiekkoilijoille. Hän kehotti nauttimaan päivittäisestä tekemisestä jääkiekon parissa.
– Suomessa ja Ruotsissa on paljon roolimalleja. Heillä on hienoja esikuvia siellä. Peli kasvaa ja paljon mahdollisuuksia. Neuvoni on, että nauttikaa pelatessanne joka hetkestä ja pitäkää hauskaa. Mutta edetkää päivä kerrallaan. Matka ei kehitä pelkästään jääkiekossa, vaan monessa muussakin asiassa elämässä. Itse olen oppinut voitoista ja tappioista.
Naisten jääkiekko kärsii yhä arvostuksen puutteesta. Euroopassa tilanne on haastava, kun rahaa ei tahdo riittää.
– Naisten jääkiekossa on paljon kehitettävää, mutta olen tyytyväinen kehitykseen ympäri maailman. Muutamat maat laittavat lisää resursseja maajoukkueensa kehittämiseen. Paljon työtä tarvitaan, mutta paljon on hienoja ihmisiä tekemässä kovasti töitä. Asiat ovat 100 prosenttisen varmasti paremmalla tolalla kuin silloin, kun itse pelasin, Sunohara toteaa.
Pohjois-Amerikassa naisten ammattilaissarja PWHL on saanut lupaavan startin. Peleissä on käynyt paljon katsojia ja ensi kaudella sarja laajenee kahdella joukkueella kahdeksan joukkueen sarjaksi.
– Olen vaikuttunut PWHL:n kehityksestä. Kyse on vasta sarjan toisesta vuodesta, ja on oltava kärsivällisiä kasvun suhteen. Mutta tässä mukana olevat näkevät asian isossa kuvassa ja haluavat jatkaa sarjan kehittämistä, Sunohara sanoi.
Otto Palojärvi