NHL:n järjestämä jääkiekon Canada Cup pelattiin toisen kerran 1981.

Vuonna 1976 ensimmäisen Canada Cupin yhteydessä päätettiin, että turnaus pelattaisiin kolmen vuoden välein, mutta vuodesta 1979 turnaus siirtyi kahdella vuodella eteenpäin Kanadan jääkiekkopoliittisten kiistojen sekä Neuvostoliiton Afganistanissa aloittamien sotatoimen takia.

Lopulta 1981 turnaus saatiin järjestettyä. Se pelattiin Montrealissa, Ottawassa, Edmontonissa ja Winnipegissä.

Suomi oli 1976 saanut kanadalaistoimittajilta lempinimen ”Team Terrible”. Syynä oli tietenkin suomalaisten heikko tasoero jääkiekon kärkimaihin, kuten Kanadaan ja Neuvostoliittoon verrattuna.

Suomen joukkueen taso oli mennyt 1981 viidessä vuodessa tosin valtavasti eteenpäin. Leijonilla oli muutamia kovan luokan NHL-pelaajia, kuten Jari Kurri, Matti Hagman, Pekka Rautakallio ja Risto Siltanen.

Mutta tasoero Kanadaan tai Neuvostoliittoon oli Suomella silti valtava. Menestystä Leijonilta ei odotettu.

Turnauksen avauspäivänä 1. syyskuuta Suomessa tehtiin tv-historiaa. MTV sai monien poliittisten vääntöjen jälkeen esittää silloin ensimmäisen oman uutislähetyksensä.

Tulosruutua ei tuohon aikaan vielä ollut. Kymmenen Uutisten lopussa esitettiin kuitenkin urheiluosuus, jossa Matti Kyllönen haastatteli Suomen valmentajaa Kalevi Nummista muutamaa tuntia ennen Kanadaa vastaan pelattavaa avausottelua.

– Henki on ollut meillä erittäin hyvä. Kaikkemme tulemme tänään pistämään peliin, että saadaan mahdollisimman hyvä ottelu aikaan, Numminen ennakoi ottelua.

Numminen toki tiedosti, että vastaan tulisi erittäin kova joukkue.

– Minä en ole näin kovaa Kanadan ryhmää henkilökohtaisesti koskaan tavannut.

Nummisen veikkaus ottelun lopputuloksesta oli kuitenkin optimistinen.

– Kyllä me kovasti ollaan siinä uskossa, että me päästään erittäin tiukkaan ja tasaiseen otteluun.

Pieleen meni. Kanada löylytti suomalaisia isän kädestä.

Ottelun ensimmäinen erä oli vielä tasainen. New York Islandersin Stanley Cup-sankarin Mike Bossyn maali jäi erän ainoaksi.

Toisessa erässä Kanada takoi sitten viisi maalia. Ottelu päättyi Kanadan voittoon maalein 9-0.

Suomen ”Team Terrible” jatkoi murheellisissa merkeissä myös kolmessa seuraavassa ottelussa. Tshekkoslovakia voitti Suomen 7-1, Ruotsi 5-0 ja Neuvostoliitto 6-1.

Suomen ottelut eivät Kanadassa yleisöä kiinnostaneet. Suomen ottelua Ruotsia vastaan oli katsomassa Winnipegissä 3698 ja Neuvostoliitto-ottelua vain 2412 katsojaa, vaikka Suomen joukkueen pelaajista Veli-Pekka Ketola oli kaupungissa julkkis Winnipeg Jetsin 1970-luvun WHA-liigan joukkueen hienojen esitystensä takia.

Turnausurakkansa Suomi päätti Montrealissa otteluun Yhdysvaltoja vastaan sentään 9412 katsojan edessä. Se ottelu päättyi tasan 4-4 Markku Kiimalaisen ja Arto Javanaisen maalien nostettua Suomen kolmannessa erässä kahden maalin takamatkalta tasoihin.

Montrealissa pelattuun turnauksen loppuotteluun etenivät odotetusti Kanada ja Neuvostoliitto. Kanadalle tarjottiin melkoista shokkihoitoa Neuvostoliiton voitettua peräti 8-1.

Neuvostoliitolla oli Canada Cupissa jalkeilla uusi ykkösviisikkonsa Igor Larionov, Sergei Makarov, Vladimir Krutov, Vjatsheslav Fetisov, Aleksei Kasatonov. Se dominoi 1980-luvun jääkiekkoa monissa turnauksissa.

Otto Palojärvi