Historian neljäs parhaiden jääkiekkoilijoiden Canada Cup järjestettiin 1987.
Turnaus oli sikäli historiallinen, että ensi kertaa pelejä pelattiin Canada Cupissa Yhdysvaltain puolella. Yhdysvallat pelasi Suomea ja Neuvostoliittoa vastaan Connecticutin osavaltiossa Hartfordissa.
Suomen tilalla Canada Cupissa 1984 oli pelannut Länsi-Saksa, mutta nyt Suomi hyväksyttiin taas mukaan. Suomen päävalmentajana toimi Tapparasta tuttu Rauno Korpi (kuvassa). Hänen apurinaan oli valmentajauransa alussa ollut Juhani Tamminen.
Suomen jääkiekko oli 1980-luvulla mennyt paljon eteenpäin. Jari Kurri, Esa Tikkanen ja Reijo Ruotsalainen olivat juhlineet Edmonton Oilersissa Stanley Cupin mestaruutta. Moni muukin suomalaispelaaja, kuten Mikko Mäkelä, Christian Ruuttu ja Petri Skriko olivat tehneet NHL:ssä läpimurtonsa.
Korpi ilmoittikin ennen turnausta, että kyseessä olisi Suomen kaikkien aikojen paras jääkiekkomaajoukkue. Kukaan ei kiistänyt väitettä. Haasteena vain oli, että vastassa oli viisi todella kovaa joukkuetta.
Korpi yllätti ottamalla Suomen historian ensimmäisen NHL-pelaajan Matti Hagmanin joukkueeseen. Hänet laitettiin Kurrin ja Tikkasen sentteriksi.
Valintaa kyseenalaistettiin. Hagman oli SM-liigassa yhä huippu, mutta riittäisikö hänen vauhtinsa enää NHL:ssä?
Ei lopulta riittänyt. Suomi teki kyseenalaista historiaa häviämällä kaikki viisi otteluaan. Koskaan aiemmin yksikään joukkue ei ollut jäänyt Canada Cupissa nollille.
Yhdysvallat voitti Suomen 4-1, Kanada 4-1, Neuvostoliitto 7-4, Tshekkoslovakia 5-2 ja Ruotsi 3-1. Murskatappioita ei Leijonille tullut, mutta eroa oli kärkeen yhä riittävän paljon.
– Meillä ei ollut mitään jakoa, totesi Hagman 1999 jutun kirjoittajan haastattelussa.
Suomen joukkueenjohtajana toiminut Kalervo Kummola muisteli myöhemmin, ettei turnauksen aikana kaikki mennyt putkeen. Lennot olivat myöhässä ja varusteet eivät tulleet heti perille. Nämä asiat saattoivat vaikuttaa siihen, ettei Suomelta nähty sellaista niin sanottua ylisuorittamista.
Canada Cup oli huipputurnaus, mutta kaksi otteluaan Suomi pelasi turnauksessa Nova Scotiassa Sydneyn pikkukaupungissa 4500 katsojaa vetävässä hallissa. Suomen ja Kanadan ottelussa Toronton lähellä sijaitsevassa Hamiltonissakin katsojia oli vain 9624, kun hallin kapasiteetti oli 17 026 katsojaa.
Välierissä Neuvostoliitto voitti Ruotsin 4-2 ja Kanada Tshekkoslovakian 5-3. Tuloksena oli niin sanottu unelmafinaalipari.
Vuoden 1987 Canada Cup muistetaankin upeista finaaleista Kanadan ja Neuvostoliiton välillä.
Kaikki kolme finaaliottelua päättyivät 6-5. Kanada voitti ensimmäisen, Neuvostoliitto toisen ja Kanada kolmannen ottelun.
Mestaruuden ratkaisseen maalin teki kolmannen finaalin toiseksi viimeisellä minuutilla Mario Lemieux saatuaan syötön Wayne Gretzkylta. Turnaus oli ainoa, jossa Gretzky ja Lemieux edustivat Kanadaa samassa joukkueessa.
Otto Palojärvi