Jääkiekon parista aikoinaan julkisuuteen ponnahtanut Teemu Selänne on ollut sosiaalisessa mediassa viime päivinä rajun ruoskinnan kohteena.
Hänen Donald Trumpia sympatisoivat mielipiteensä aiheuttavat monissa suomalaisissa ymmärrettävästi raivoa. Suomen turvallisuus voi olla vakavasti uhattuna, jos Trump päättää antaa Ukrainan Venäjälle ja antaa Yhdysvaltojen vetäytyä Euroopasta.
Trump on tällä viikolla toistanut Vladimir Putinin narratiivia, että Ukraina olisi ollut syyllinen sotaan. Neuvostoliitto käytti vastaavanlaista narratiivia myös Suomesta 1939 aloitettuaan Talvisodan. Putinin Venäjällä on historiankirjoituksessa jo palattu tähän narratiiviin.
Suomalaiset ovat huolissaan. Ja syystäkin. On siis ymmärrettävää, että Trumpin puolustelijoita kritisoidaan.
Selänteellä on viimeisen yhdeksän vuoden aikana riittänyt some-kohuja. Hänen maineensa koko kansan sankarina on karissut kuin joulukuusi loppiaisena.
Julkisuuskuvaansa Selänne on päässyt helmikuussa kiillottamaan 4 Nations Face-Off -turnauksen asiantuntijana Nelosella ja Ruudussa. Sanoma on eri medioissaan kritisoinut Selännettä viime vuosina paljon, mutta otti hänet silti asiantuntijaksi turnaukseen.
Selänne antoi viime maanantaina myös Ilta-Sanomille haastattelun, joka julkaistiin vasta lauantaina. Selänne ei maanantaina ollut kuullut vielä Trumpin väitteitä, että Ukraina olisi syyllinen sotaan.
– Jos Trump veljeilee ja on kaveri Vladimir Putinin kanssa, se on erittäin väärin. Itse hän väittää olleensa kova, mutta en tiedä, Selänne sanoi IS:lle maanantaina.
IS oli pyytänyt Selänteeltä Trumpin keskiviikkoisten möläytysten jälkeen uutta haastattelua. Selänne ei haastattelupyyntöön enää vastannut.
Selänne kertoi maanantaina haastattelussa, että Trump on puhunut olevansa rauhan presidentti. Nyt olisi Selänteen mielestä aika lunastaa lupaukset.
Samalla Selänne kritisoi Eurooppaa, ettei se ole tehnyt Ukrainan kanssa mitään muuta kuin lahjoittanut jotain. Selänne kysyy, onko Eurooppa edes yrittänyt päästä mihinkään neuvotteluyhteyteen, että sota loppuisi.
Euroopassa yritettiin hakea neuvotteluratkaisua Vladimir Putinin kanssa 2022 jo ennen sotaa ja sodan alussa. Putin ei ollut kuitenkaan halukas neuvottelemaan ilman, että hänelle olisi tehty isompia myönnytyksiä.
Selänne toteaa, ettei Eurooppa ole yhtenäinen ja kysyy, että kuka ottaa vastuun? Hänen mielestään tilanne vaatii vahvan johtajan. Selänne toteaa tykänneensä aina vahvoista johtajista.
Selänne ilmoittaa myös, että Trumpin kannattaa olla väleissä kaikkien valtioiden kanssa, mutta ne pitää laittaa myös vastuuseen. Selänne ei uskonut maanantain haastattelussa, että Yhdysvallat jättäisi Nato-maita pulaan tiukan paikan tullen.