Iltalehti uutisoi ensin ”shokkiuutisen” Liigan päivitetystä osakassopimuksesta ja urheilumediassa toimittaja toisensa jälkeen on hämmästellyt sitä, että sopimuksessa on pykälä Liigaosakkeen lunastamisesta takaisin.

En ole itse sopimusta nähnyt, joten lähdetään siitä, että Iltalehden skuuppi pitää paikkansa ja Jääkiekon SM-liiga Oy on sitoutunut jollain aikataululla lunastamaan liigaosakkeen takaisin, jos joku Liigasta haluaa irtaantua. Tähän liittynee koko liuta sopimuspykäliä ja ehtoja, koska tuskin kukaan haluaa uusintanäytöstä siitä, kun Jokerit häipyi KHL:ään.

Silloin Liigaan jääneet seurat hyötyivät Jokerien lähdöstä kahdeksan miljoonaa euroa, kun kolmen miljoonan euron myötäjäiskorvauksen lisäksi jaettavaksi jäi Jokereille menossa olleet viiden vuoden tv-sopimusrahat, jotka tuolloin olivat noin miljoona euroa vuodessa. (Nuo miljoonat eivät menneet Sportille, joka tuolloin nousi Liigaan, koska vaasalaisseuran nousu ei liittynyt Jokerien lähtöön. Syy oli toinen, mutta ei siitä enempää tällä kertaa.)

Viimeinen puskuri kusessa olevalle yhtiölle

Mutta nyt siis lähtijälle maksettaisiin, ja suomalainen urheilumedia on nähnyt sen exit-rahana pikkuseurojen omistajille. Sitä se ei ole, vaan viimeinen puskuri kusessa olevalle yhtiölle. Liigaosakkeen omistaa nimittäin kiekkojoukkueen taustayhtiö, ja jos toiminnan loppuminen uhkaa, firman kassaa ei voi kuivata omistajien taskuihin. Omistajat saavat aina rahansa viimeisenä, kun kaikki muut velvoitteet on hoidettu.

En usko, että yksikään henkilö on lähtenyt liigaseuran osaomistajaksi siksi, että näkisi sen olevan sijoitus. Kärppiä lukuun ottamatta liigaseurat eivät ole osakeyhtiöaikakaudella jakaneet juurikaan osinkoa, enkä ole koskaan sellaista kiekkoseuran osakkeenomistajaa tavannut, joka sitä odottaisikaan. Likimain kaikille osaomistajaksi lähteminen on ollut tilaisuus päästä mukaan oman kotikaupungin kiekkoseuraan, ja kukaan ei ole osakeannissa laittanut liikkeelle viimeisiä pennosiaan.

Ei se osakekirja varsinainen harrastus ole ja harvemmin enää mikään kummoinen statussymboli, mutta monelle, ellei kaikille, tuo sijoitus on ollut rahan käyttämistä johonkin sellaiseen, mihin ovat halunneet sitä käyttää. He ovat niitä, jotka kokevat, että nyt on heidän vuoronsa viedä viestikapulaa eteenpäin.

Koska tunteet ovat tässä omistamisen lajissa mukana, on päivänselvää, että yksikään liigaseura ei lähde sarjasta muuten kuin jalat edellä, silloin kun mitään edellytyksiä toiminnan jatkumiselle ei enää ole. Ja suomalaisessa jääkiekossa konkursseja on osakeyhtiöaikana nähty vain yksi, Espoossa keväällä 2016.

Nyt Kiekko-Espoolle osakkeen hinta oli Liigan tiedotteen mukaan 2,2 miljoonaa euroa. Jos sen joutuu maksamaan sisään tullessa, niin lienee selvää, että käypä hinta maksetaan myös oven käydessä toiseen suuntaan. Ja ne fyrkat sitten menevät palkkarästien, laskujen ja lainojen maksuun. Eivät omistajien taskuihin.

Petteri Linnavalli
KiekkoUutisten asiantuntija