Jääkiekko taistelee Suomessa vähenevien harrastajamäärien kanssa.
Nykyään yhä harvempi lapsi valitsee lajikseen jääkiekkoilun. Tämä johtuu pitkälti kustannussyistä. Kotitalouksille on viime vuosina jäänyt vähemmän rahaa käyttöönsä pakollisten menojen, kuten asumismenojen, energiakustannusten ja elintarvikekustannusten jälkeen.
Mutta jääkiekon imagokin on kokenut kolhuja. Vaikka Suomen maajoukkue menestyi 2019-22 erittäin hyvin, on julkisuudessa käsitelty myös juniorijääkiekon rasismikohuja. Laji on saanut osakseen paljon kielteistä julkisuutta.
1990-luvulla ja 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä jääkiekko oli Suomessa vielä puhtoiseen kansallisidentiteettiin kuuluvan asian symboli. Teemu Selänteen menestyksellä ja koko kansan maitopoikamaineella oli paljon vaikutusta lajin suosion kasvussa.
Sittemmin suomalaiset kohtasivat toisenlaisen Teemu Selänteen, jonka somepostaukset alkoivat saada poliittista suuntaa vuoden 2015 paikkeilla. Vuosien varrella Selänteestä on tullut entistä jyrkempi. Viime marraskuussa hän hehkutti avoimesti Donald Trumpin paluuta Yhdysvaltain presidentiksi X-palvelussa ja laukoi, että suomalaisille olisi valehdeltu.
Hiljattain Selänne myös hehkutteli arveluttavaa poliittista propagandaa suoltavan X-tilin päivitystä vaalinumero 88:sta. Termillä ”entisyys” ja numerolla ”88” on piilomerkitys, jota Selänne ei kenties huomannut. Näin ainakin halutaan uskoa.
Selänne on avoimesti Trumpin kannattaja. Toiset joutuvat Trumpin kanssa julkisuuteen tahtomattaan.
Suomalaisesta jääkiekkoväestä Trumpin kanssa näkyvään julkisuuteen pääsivät hiljattain Florida Panthersin Stanley Cup-voittajat Aleksander Barkov ja Anton Lundell. He kävivät Valkoisessa talossa kutsuvieraina joukkuekaveriensa kanssa. Trump jopa kehui Lundellin ulkonäköä.
Molemmat kehuivat vierailun antia ja Trumpin tapaamisen suurta kunniaa. Näin oli tietysti pakko tehdä. Suomalaismediakaan ei uskaltanut tätä kritisoida, koska kyse oli kuitenkin presidentin kutsusta Valkoiseen taloon.
Nyt Trump laukoo julkisesti Vladimir Putinin narratiivia Ukrainasta. Hän syöttää putinistista postakaa sisältävillä kommenteillaan suoraan Putinin lapaan.
Jos Trump vetää tukensa Natolta ja antaa Venäjän ottaa Ukrainan, on Suomi silloin pahassa ulkopoliittisessa kusessa. Tilanne voi olla hyvinkin vakava. Kukaan ei tiedä, miten tosissaan Trump kommenteissaan on.
Berliinin olympiakisoissa 1936 suomalaiset olympiavoittajat, kuten 10 000 juoksun kultamitalimies Ilmari Salminen, pääsivät tapaamaan Adolf Hitleriä. Tapaamisista uutisoitiin positiiviseen sävyyn. Sittemmin häpeälliset tapahtumat unohdettiin vai vihkaa, kun Saksa oli 1945 nujerrettu.
Trump ei ole Hitler eikä murhaaja. Hän varmasti yrittää saada rauhan aikaiseksi Ukrainaan, jotta bisnes pyörisi Yhdysvalloilla paremmin.
Trump on kuitenkin kommenttiensa perusteella tukemassa valtavasti ihmisiä sotatoimillaan murhannutta Putinia, joka syyttää omista teoistaan Ukrainaa. Talvisodan osalta Neuvostoliiton narratiivina oli, että Suomi uhkasi Neuvostoliittoa ja siitä syystä sota oli pakko aloittaa.
Jos Putin saa Ukrainan haltuunsa, voi hän seuraavaksi uhata Suomea. Putinin unelmana on palauttaa Venäjälle sen keisarikunnan vanhat rajat aina Ahvenanmaalle saakka. Yhdysvaltojen pelotteesta paljolti riippuu, uskaltaako Putin kokeilla onneaan naapurimaitaan vastaan.
Pahalta näyttää, mutta vielä eletään kuitenkin rauhan aikaa. Pienten lasten vanhemmat miettivät, mitä heidän lapsensa alkaisivat harrastaa.
Selänteen ja Florida Panthersin suomalaistähtien esiintyminen Trumpin kanssa eivät välttämättä puolla valintaa jääkiekon suhteen, jos muitakin lajivaihtoehtoja on tarjolla. Esikuvien kautta tulleet mielikuvat ratkaisevat valinnoissa paljon.
Suomalaisen jääkiekon parista toivoisikin tulevan nyt positiivisia ja iloa tuottavia kansaa yhdistäviä esimerkkejä. Jääkiekkoliitto pystynee resursseillaan korjaamaan tilannetta.
Otto Palojärvi