TUKHOLMA Jääkiekon MM-kisojen puuduttavan pitkä alkusarja pitää sisällään pakkopullapelejä, joissa tunnelma on toisinaan haukotuttava.
Torstaina Suomi sentään malttoi tehdä Sloveniaa vastaan yhdeksän maalia ja yrittää loppuun saakka. Parituhatta ottelua seurannutta suomalaista intoutui jopa Suomi-huutoihin ja joku tanssikin Käärijän Cha Cha Cha-biisin tahdissa.
Muutoin tunnelma ottelussa oli paikoin harras ja toi mieleen Tampereen 2022 ja 2023 MM-kisoja vaivanneen kirkkotunnelman. Globen eli nykyinen Avicii-arena oli aivan liian iso areena, kun ottelussa oli korkeintaan 3000 katsojaa, vaikka virallinen yleisömäärä suurempi olikin.
Torstain iltaottelussa Kanadan ja Itävallan välillä katsojia oli viitisentuhatta. Tunnelma oli hilpeämpi.
Itävallan faneja paikalla oli arviolta tuhat. He lauloivat kuin Österreichia kuin jalkapallo-ottelussa konsanaan ja kannustivat Itävaltaa, vaikka Kanadan voitto hyvissä ajoin selviö olikin.
Itävaltalaisten railakas meno jatkui Globenin ulkopuolellakin. Heitä ei haitannut, että Ruotsissa ”oikeaa keskiolutta” saa ostaa vain paikallisesta alkosta.
Suomalaisfanien vaisua meininkiä Tukholmassa on selitelty Ruotsin alkoholilailla. Kalja on kallista, eikä vahvempaa olutta saa ostaa kioskeista.
Moiset sepustukset ovat täyttä potaskaa. Ongelmana on, ettei Leijonien ympärillä ole faniyhteisöä, kuten esimerkiksi Itävallan maajoukkueella, jonka fanien määrä on viime vuosina selkeästi ollut kasvussa. Viime vuonna Prahassa oli tuhansia itävaltalaisfaneja ja Tukholmassakin heitä on yllättävän paljon, vaikka Ruotsiin on Keski-Euroopasta pitkä matka.
Sveitsin maajoukkueen ympärille on viime vuosina kertynyt tuhansia MM-kisamatkaajia. Samoin Latvian maajoukkueen ympärille.
Suomessa jalkapallomaajoukkueen faniyhdistys on tehnyt maajoukkueen kannattamisesta jo instituution. Samoin Koripallomaajoukkueen Susijengin ympärillä on vahva faniyhteisö.
Jääkiekossa moista ei ole. Jääkiekkoliiton ei ole siihen tarvinnut satsata, koska rahaa tulee muutenkin. MM-kotikisoihin 2012, 2013, 2022 ja 2023 ei pystytetty fanikatsomoa, koska yritysvierailta sai rahaa enemmän. Kirkkotunnelma valittiin rahan takia.
Jääkiekkofanitus keskittyy Suomessa enemmän seurajoukkueiden ympärille. Leijonien fanitus on mielletty enemmänkin kännituristien touhuksi. Eikä MM-kisaturisti välttämättä seuraa esimerkiksi SM-liigaa kovinkaan aktiivisesti.
Viime vuosina suomalaisten örvellysturismi on MM-kisoissa selkeästi vähentynyt. Enemmän on katsomossa nähty toisenlaisia suomalaisia elämysmatkailijoita.
– Miten nuo sveitsiläiset huutavat noin paljon, hämmästeli Leijona-paitaan pukeutunut suomalaisturisti viime keväänä Prahassa metroasemalla.
Otto Palojärvi