Venäläisturistit ovat Ukrainan sodan takia matkustuskiellossa länsimaihin, mutta armon saa oikeudesta, jos on riittävän hyvä jääkiekkoilija.

KHL:n kauden merkittävän alisuorittaja SKA Pietari tipahti jatkosta pudotuspeleissä ensimmäisellä kierroksella, mistä NHL-seurat ovat kiittäneet. Venäjältä NHL:ään lähti vielä tämän kauden aikana kovan luokan pelimiehiä.

Montreal Canadiens koki maanantaina pahan tappion hävittyään Chicago Blackhawksille voittolaukauskisan jälkeen 3-4. Ottelun lopputuloksen sijasta pohjoisamerikkalaisissa mediaotsikoissa sekä NHL:n tiedotteissa hehkutettiin Ivan Demidovin vahvaa panosta tässä ottelussa.

Demidov teki Chicagoa vastaan maalin ja keräsi myös syöttöpisteen. Demidovista tuli Montrealin seurahistorian toinen alle 20-vuotias pelaaja, joka kerää useamman kuin yhden pisteen debyyttiottelussaan. Tshekistä Kanadaan 1984 loikannut Petr Svoboda ylsi moiseen lokakuussa 1984.

Svobodan loikkaus Kanadaan 1984 oli länsimaiselle demokraattiselle vapaudelle voitto. Sen sijaan Demidovin pelilupa NHL:ssä on länsimaiselle ihmisoikeuksia kunnioittavalle demokraattiselle yhteiskuntajärjestelmälle tappio. Sillä syötetään suoraan itsensä Vladimir Putinin lapaan.

Venäjä haluaa hyödyntää täysin rinnoin maan NHL-kiekkoilijoiden tuoman propagandahyödyn. Aleksandr Ovetshkinin historiallinen 895:s NHL-maali ylitti tässä irvokkuuden rajat.

NHL voisi tukea Ukrainaa sulkemalla kaikki venäläispelaajat sarjastaan tai ainakin ne pelaajat, jotka julkisesti eivät halua tuomita Venäjän raakalaismaista hyökkäyssotaa. Näin ei kuitenkaan tehdä. Venäläispelaajia nähtiin tositoimissa Suomessakin pelatuissa NHL-otteluissa.

Neuvostoliitto ei päästänyt pelaajiaan NHL:ään eikä kukaan Neuvostoliitosta NHL:ään loikannut ennen vuotta 1989, jolloin Aleksandr Mogilny otti riskin. Nyt 2020-luvulla Venäjä on muuttanut linjaansa ja päästää parhaat pelaajansa Pohjois-Amerikkaan, koska heistä on siellä propagandahyötyä.

Maailma muuttuu. Venäjällä naureskellaan, koska länsimainen ammattilaisjääkiekkoilu kuvittelee olevansa politiikasta erillinen saareke.

Otto Palojärvi