TUKHOLMA Globenissa lauantaina tunnelma oli alamaissa kotijoukkue Tre Kronorin kontattua MM-kisojen välierässä.

Yhdysvallat on MM-kisoissa mukana kovalla joukkueella ja sen NHL-kiekkoilijat antavat näyttöjä Milanon olympiavalintoihin. Silti Ruotsin NHL-tähdistä koottu joukkue lähti otteluun suosikkina.

Yhdysvallat antoi Tre Kronorille suoranaisen tyrmäysiskun voitettuaan 6-2. Ruotsin maalivahti Jacob Markström haparoi, mutta huonosti pelasi koko Ruotsin joukkue.

”Jättefiasko” lienee oikea sana kuvaamaan Ruotsin välieräesitystä. Mieleen tuli Suomen esitys MM-kotikisojen 2012 välieräottelussa Venäjää vastaan. Silloin tuli Leijonille Hartwall-areenalla turpaan samalla lailla.

Ruotsi voitti MM-kultaa 2013, 2017 ja 2018. Kahdella viimeisessä kultajoukkueessa päävalmentajana toimi muuan Tapparasta tuttu Rikard Grönborg.

Vuoden 2018 jälkeen Ruotsi ei ole yltänyt yhdenkään arvoturnauksen finaaliin. Ruotsin nykyinen päävalmentaja Sam Hallam alkaa olla yhtä kovan julkisen ruoskinnan kohteena, kuten edeltäjänsä Johan Garpenlöv, jonka komennossa Ruotsi alisuoritti monessa turnauksessa.

Vaikka Ruotsi pronssia sunnuntaina voittaisi, lienee Ruotsissa keskustelua päävalmentajan vaihtamisesta. Ensi talven Milanon olympiakisoihin Hallamilla ei liene luottamusta kotikisojen ”jättefiaskon” jälkeen.

MM-kisojen finaalissa kohtaavat Yhdysvallat ja Sveitsi. Yhdysvallat on voittanut MM-kultaa vain 1933, jos mukaan ei lasketa Squaw Valleyn 1960 olympiaturnausta, joka luokiteltiin myös MM-turnaukseksi.

MM-kisoissa finaaliotteluita on pelattu vuodesta 1992 lähtien. Yhdysvallat ei ole ollut finaalissa koskaan aiemmin. Sen tapauksessa sopisi puhua sunnuntaina ensimmäisestä maailmanmestaruudesta, jos se finaalin voittaa.

Sveitsille finaaliottelu on MM-kisoissa neljäs. Kolme kertaa Sveitsi on finaalin hävinnyt. Vuonna 2018 se taipui Grönborgin valmentamalle Ruotsille rankkarikisassa.

Vielä 2000-luvun alussa ei ollut realistista, että Sveitsi ja Yhdysvallat kohtaisivat jääkiekon MM-kisojen finaalissa. Sveitsi oli Euroopassa suurempien maiden kiusaaja, mutta ei kuitenkaan edes mitalitason joukkue.

Yhdysvallat toi MM-kisoihin tavallisesti NHL:n kolmos- tai nelosketjujen pelaajista muodostettuja joukkueita. Näiden pelaajien taitotaso ja joukkuepeli ei isossa tasossa tahtonut riittää eurooppalaisia huippumaita vastaan. Monesti amerikkalaiset myös ryyppäsivät MM-kisoissa onnensa ohi.

Yhdysvalloissa aloitettiin nuorten maajoukkuepelaajien kehitysohjelma 1997. Se on poikinut useita nuorten maailmanmestaruuksia ja tehnyt Yhdysvalloista Kanadan veroisen jääkiekkomahdin, mitä NHL:n huippupelaajien määrään tulee. Ja viimeinkin Yhdysvaltain kehitysohjelma näkyy myös miesten MM-kisoissa.

Sveitsistä kehittyi 2020-luvulla yksi maailman parhaista maajoukkueista, vaikka lukumäärällisesti sieltä tulee huippupelaajia vähemmän muihin Euroopan maihin verrattuna. Sveitsillä on pari kentällistä NHL:n kärkipelaajia sekä kovia pelaajia maan omassa sarjassa, jossa maksetaan Euroopan korkeimpia palkkoja.

Otto Palojärvi