TUKHOLMA Leijonien suoriutumista jääkiekon MM-turnauksessa arvioidaan kansalaispalautteessa ottelukohtaisesti ilman laajemman kokonaiskuvan hahmottamista.

Jääkiekossa Sveitsikin miellettiin 2020-luvulle saakka pikkumaaksi, vaikka sieltä on tullut NHL:n huippupelaajia ja Sveitsi on saavuttanut 2012 jälkeen kolme MM-hopeaa. Kun Sveitsi on vakiinnuttanut paikansa jääkiekon kärkimaiden joukossa, on Suomessa satunnaisemman jääkiekon seuraajaan takaraivoon iskostunut Sveitsin asema jääkiekon kärkipään maana.

Sen sijaan Suomen niukat voitot Latviasta tai Itävallasta ovat suututtaneet suomalaisia. Suomi on kyllä lähtökohtaisesti parempi joukkue, mutta Latvialla ja Itävallallakin on pelaajia NHL:ssä sekä Euroopan kovissa kiekkosarjoissa. Marginaalit ovat kuitenkin suhteellisen pienet.

Suomen joukkueen NHL-hyökkääjä Juuso Pärssinen teki selväksi, että Suomen media vähättelee ”pikkumaiden”, kuten Latvian ja Itävallan tasoa. Moni pelaaja allekirjoittaa Pärssisen näkemyksen.

Myös Leijonien päävalmentaja Antti Pennanen korostaa pienempien kiekkomaiden nostaneen tasoaan.

– Kyllä näiden pienien maiden kasvu tekee hyvää kansainväliselle jääkiekolle. Itävalta meni puolivälieriin. Ilolla katson sitä.  Pelillisesti puolustamisen tiiviys ja alivoimien kehittyminen näillä pienemmillä mailla. Ne ovat olleet silmiinpistäviä, arvioi Pennanen.

Kun Pennaselta kysyttiin, onko media hänen mielestään vähätellyt pienempiä maita, antoi hän diplomaattisen vastauksen.

– En mä ole vähätellyt, eikä tämä ole viesti teille. Vaan se enemmänkin, että onpa hienoa, että se laajuus tulee. Ja tulee vähän yllätyksiä. Slovenia säilyttää paikkansa. Se on hienoa. Urheilun suola.

Euroopan mestareiden liigan CHL:n pelejä katsellessa voi päätellä, että Itävallasta ja Saksasta tulee yhä laadukkaampia seurajoukkueita. Taso on selkeästi laajentunut, mikä näkyy siinä, että Leijonat joutuu MM-kisoissa pienempiä maita vastaan koville, jos mukana ei ole montaa kentällistä suomalaisia NHL:n huippupelaajia.

Otto Palojärvi