Ville Husso starttaa syksyyn Detroit Red Wingsin ykkösmaalivahtina. Kärsivällisesti rakennettu joukkue on yksi sarjan mustista hevosista.
Viime kausi meni loukkaantumisten takia repaleiseksi, mutta pian alkavalle Detroit Red Wingsin harjoitusleirille saapuu ehjän kesän vetänyt Ville Husso, jolle alkava kausi on uran viides NHL:ssä ja kolmas Red Wingsissä.
Husso kulki tavallaan sen normaalin polun NHL-maalivahdiksi, eli grindasi neljä kautta farmiliigassa, opetteli pohjoisamerikkalaista peliä ja odotti omaa saumaansa. Ensimmäinen NHL-kausi St. Louisissa meni kakkosvahtina, mutta 2021–2022 hän pelasi kauden puoliksi Stanley Cup -sankari Jordan Binningtonin kanssa. Näytöt olivat niin vakuuttavat, että kesällä 2022 Red Wings teki hänen kanssaan kolmevuotisen sopimuksen 4,75 miljoonan dollarin keskipalkalla.
2016 Suomesta lähtenyt Husso on hyvää vauhtia amerikkalaistumassa, sillä hän asuu likimain ympäri vuoden USA:ssa. Hänen puolisonsa Haley on amerikkalainen ja pariskunnan ensimmäinen lapsi on nyt yhdeksän kuukauden ikäinen.
– Täällä me aika pitkälti ollaan, mutta olin kesällä ensin viisi viikkoa Suomessa itsekseni ja heinäkuussa oltiin koko perhe siellä kolme viikkoa, Husso kertoo kotoaan Birminghamin lähiökaupungissa.
– Takana on hyvä treenikesä. Tein jonkin verran töitä Suomessa Ari Räsäsen valmennuksessa ja samassa porukassa treenasivat Kevin Lankinen ja Juuse Saros. Nykyään osaan kyllä aika sujuvasti treenata yksinkin. Joka vuosi treeniohjelmaan on tullut jotain lisää.
”Minä vain nautin tästä tilanteesta”
Husso on lähtökohtaisesti Red Wingsin ykkösveskari tulevalla kaudella, jonka päätteeksi hänen sopimuksensa on katkolla. Iso kausi siis edessä, mutta koossa on joukkue, jota on rakennettu GM Steve Yzermanin johdolla viiden vuoden ajan. Pohjois-Amerikassa esitettyjen valistuneiden arvioiden ja arvausten perusteella joukkuetta pidetään lähitulevaisuuden menestyjänä.
– Nyt meillä on erittäin hyvä joukkue. On nuoria ja kokeneita pelaajia ja lähtökohdat ovat hyvät.
29-vuotias Husso on pelaajana parhaassa iässään ja latu on auki mihin vain. Red Wings on yksi NHL:n menestyneimmistä joukkueista ja sen ykkösveskarilla pitää tarttua koppi.
– Minä oikeastaan vain nautin tästä tilanteesta. En minä koskaan ole ollut mikään jännittäjä.
LUE MYÖS: Ville Husso listaa NHL:n vaarallisimmat pelaajat – neljä suomalaista mukana
Se nähtiin saman tien, kun Husso nousi sattumakenraalina HIFK:n liigajoukkueeseen syksyllä 2013. Ykköseksi hankittu Brad Thiessen ei vakuuttanut ja Husso päätyi pelaamaan 41 runkosarjaottelua.
– No silloin nuorena sitä vaan pelasi ja menin sinne mihin käskettiin. Eka vuosi oli hyvä, toinen vaikeampi, mutta kolmas oli sitten erinomainen.
– Olin sen verran nuori, etten ottanut paineita mistään. Tosin en minä niitä nykyäänkään pahemmin ota.
Se kausi päättyi hopeamitaleihin ja loppukeväällä Husso teki NHL-sopimuksen. Vuosikausien työ saapui silloin yhteen välietappiin. Ne vuodet Husso paiski päivittäin töitä HIFK:n maalivahtivalmentajan Jan Lundellin kanssa.
– Ei sitä varmaan vieläkään tajua, miten ison työn ”Lunkka” teki meidän eteen silloin. Sellaista koutsia ei ole tullut vastaan seuratasolla missään.
”Ei se hyvältä maistunut”
Työpaikka NHL-maalivahtina ei tule helpolla. Työpaikkoja on alle sata ja niiden perässä ovat kaikki maailman veskarit. Usein, jos ei jopa aina tie NHL:ään kulkee farmiliigan kautta. Niin myös Hussolla, eikä se ollut yllätys. Se oli kuitenkin yllätys, miten kaukaa vauhtia piti hakea.
– Kun tulin ekalle harjoitusleirille, minun nimeni oli veskarien listalla, eli syvyyskartalla sijalla seitsemäs tai kahdeksas.
– Siitä sitten suht ripeästi AHL-joukkueen training campille ja kahden pelin jälkeen tuli komennus ECHL:ään, eli farmin farmiin. Ei se hyvältä maistunut. Onneksi organisaatiossa oli kehitysvalmentajana entinen veskari Ty Conklin, joka rauhoitteli. Hän sanoi, että rauhallisesti vain, opettelet nyt pienen kaukalon pelaamisen.
– Pitkä tie on kuljettu ja toivottavasti pitkä on vielä edessäkin.
Jännän äärellä ollaan. Detroit on yksi liigan mustista hevosista. Ja Husso sen tärkein yksittäinen pelaaja.
Haastattelu: Petteri Linnavalli
KiekkoUutisten asiantuntija