NHL:n kykyjenetsijäorganisaatio Central Scouting julkaisi keskiviikkona rankinglistansa tulevan kesän NHL-varaustilaisuuden houkuttelevimmista pelaajista.

Suomalaisittain lista ei ole mairittelevaa luettavaa. Erityisesti kenttäpelaajien tilanne on heikko.

Pohjois-Amerikan ulkopuolisten pelaajien listalla maalivahti Petteri Rimpinen on parhaana suomalaisena neljäntenä. Patrik Kerkola on kuudentena ja Jooa Sammalniemi yhdentenätoista.

Suomalaisten kenttäpelaajien osalta tilanne on karu. Lasse Boelius on Pohjois-Amerikan ulkopuolisista pelaajista korkeimpana sijalla 10.

Muista suomalaisista Atte Joki on sijalla 20, Jesper Kotajärvi sijalla 32 ja Julius Saari sijalla 35. Nuorten MM-kisoissa loistanut Benjamin Rautiainen on sijalla 41.

Rautiainen on syntynyt vuonna 2005. Hän ei tullut kahden vuoden takaisessa draftissa varatuksi. Ensi kesänä hänet todennäköisesti varataan yli-ikäisenä, mutta ei kärkikierroksilla.

Useiden arvioiden mukaan kahdella ensimmäisellä draftin kierroksella ei välttämättä varata yhtään suomalaispelaajaa. Tosin 2006 syntynyt ”yli-ikäinen” Rimpinen voi korjata tilanteen loistettuaan tällä kaudella niin Kiekko-Espoossa kuin Nuorten Leijonien hopeajoukkueessakin.

Nuorten Leijonien MM-ryhmään ei mahtunut yhtään vuonna 2007 syntynyttä pelaajaa, joita varaustilaisuus tulevana kesänä siis pääasiassa koskee. Jo pitkään on ollut tiedossa, ettei 2007 syntyneissä ole Suomessa yhtään jääkiekon suurlupausta.

NHL-seuroista niin sanotut pääscoutit eivät tulleet tarkkailemaan 2007 syntyneitä suomalaisia syksyllä Suomeen paikan päälle. Syynä on se, ettei aikaa siihen kannata käyttää, jos pelaaja ei ole tulossa varatuksi kahdella ensimmäisellä kierroksella. Kolmoskierroksen varauksien osalta NHL-seuroille riittää, että Euroopassa olevat avustajat hoitavat tarkkailun.

Edellisellä kerralla Suomella oli näin huono tilanne 2007. Silloin 1989 syntyneistä pelaajista varattiin vain neljä, joista ensimmäinen, Niclas Lucenius, neloskierroksella.

Vuonna 2009 Jääkiekkoliitto lopetti juniorityön ”kaikki pelaa” -ideologian, jota valtiovalta oli halunnut tuoda suomalaiseen junioriurheiluun. Keskityttiin joukkueen valmentamisen sijasta yksilövalmennukseen ja tulokset nousivat kohisten. Suomi voitti useita nuorten maailmanmestaruuksia.

Nyt ollaan kuitenkin menty uuteen alamäkeen. Ikäluokat pienenevät, joten tulevaisuudessa on synkkiä pilviä.

Otto Palojärvi