Jääkiekon Tshekin MM-kisoista on vielä pelaamatta neljä ottelua. Lauantaina ratkotaan, mitkä kaksi joukkuetta menevät finaaliin ja ketkä joutuvat tyytymään pronssiotteluun. Mitalipelit pelataan sunnuntaina.

Lauantain ensimmäisessä ottelussa kohtaavat Ruotsi ja Tshekki. Meno oli hurjaa Tshekin puolivälierävoitossa USA:ta vastaan ja todennäköisesti desibelit ovat vielä kovemmat nyt. Ruotsi on voittanut kaikki kisojen kahdeksan otteluaan – pienenä kauneusvirheenä voitto Suomesta, joka tuli vasta jatkoerässä. Tshekki on pelannut tasaisen hyvin, mutta välierä-Tshekki on aivan eri asia kuin alkuottelujen Tshekki. Joukkueeseen on liittynyt kolme raudanlujaa NHL-ammattilaista sen jälkeen, kun joukkue voitti Suomen kisojen avauspäivänä.

Tshekki pudotti USA:n hyvin samantyyppisellä altavastaaja-pelillä, jonka Suomi toi tutuksi Jukka Jalosen menestysaikana. Loistava maalivahtipeli ja uhrautuvat puolustus, höystettynä vahvalla ylivoimapelaamisella ja vastaiskuilla oli se lääke, jolla USA kaadettiin. Sama kaava jatkunee nyt – tosin Ruotsi on nyt valmiimpi jääkiekkobussin kaatamiseen, kun se sai harjoitella Suomea vastaan sitä jo puolivälierissä. Ja oli todella lähellä kaatua.

Kotikenttäetu on ilmeinen Tshekille. Ainakin USA:ta vastaan yleisö aiheutti sen, etteivät erotuomarit antaneet kotijoukkueelle jäähyjä oikeastaan mistään – hyvänä esimerkkinä laajalle levinnyt kuva, jossa Radko Gudas kuristaa Brady Tkachukia ilman, että tuomarin käsi nousi pystyyn.

Kanada vai sittenkin Sveitsi?

Toisessa välierässä junan lailla porskuttanut Kanada kohtaa Sveitsin. Sveitsin joukkueen supertähdet ovat osoittautuneet kisoissa maineensa veroisiksi, mutta Kanada on Kanada. Sveitsin kärki on ehkä terävämpi, mutta Kanadan materiaali laajempi. Ja se materiaali on armoton. Tulivoimaa riittää jokaisessa ketjussa ja kokenut John Tavares on johtanut kapteenina joukkuettaan erinomaisesti.

Tästä huolimatta Sveitsillä on hyvä mahdollisuus edetä finaaliin. Jos Kanada sortuu jäähyilyyn, Sveitsin huippumiehet rankaisevat armotta. Roman Josi on todennäköisesti kisojen paras pelaaja, todellinen kapellimestari joukkueen takalinjoilla. Kanada yrittää varmasti turhauttaa Sveitsin pelaajat ottamaan jäähyjä sitten iskeä. Erotuomarilinja tulee olemaan isossa roolissa tässä ottelussa.

Joka tapauksessa jääkiekon ystäviä hemmotellaan viikonlopun aikana. Harvemmin oikeasti panoksellisessa pelissä nähdään sellaista tähtikatrasta eurooppalaisissa kaukaloissa kuin nyt. Tavares, Josi, Erik Karlsson, Victor Hedman, Rasmus Dahlin, Nico Hischier, David Pastrnak, Martin Necas, Nino Niederreiter, Kevin Fiala, Owen Power, Connor Bedard…. siinä muutamia nimiä, joiden vuoksi kannattaa todellakin pelit katsoa.