PRAHA. Kanadalaislegenda Ryan Smyth sai sunnuntaina ison kunnianosoituksen, kun hänet nostettiin Kansainvälisen Jääkiekkoliiton (IIHF) kunniagalleriaan eli Hall of Fameen.

Palkintoseremonian yhteydessä Smyth antoi myös haastatteluja kansaiväliselle medialle. Kunnianosoituksesta hän oli erittäin mielissään.

– Arvostan tämän todella korkealle. Pelaaminen NHL:ssä on oma juttunsa, mutta kotimaan edustaminen on toinen iso kunnia. On mahtavaa, että IIHF antaa siitä tällaisen tunnustuksen, Smyth lausui.

Smyth haali Kanadan maajoukkueessa menestystä. Hänen palkintokaapistaan löytyvät olympiakulta, kaksi MM-kultaa, nuorten MM-kulta sekä World Cup -turnauksen kultamitali. MM-kisoissa hän edusti Kanadaa peräti kahdeksan kertaa.

– Joka vuosi, kun tulin MM-kisoihin, kohteli järjestäjämaa Kanadan joukkuetta erittäin hyvin. Silloinkin pelattiin hienoa jääkiekkoa. Iso kaukalo vaati minulle paljon sopeutumista johtuen siitä, että olin kaveri, joka pelasi enemmän maalin edustalla. En ollut niin nopea luistelija, Smyth kertoi.

Leijonia vastaan kanadalainen pääsi pelaamaan useamman kerran.

– Suomea vastaan oli paljon erityisiä pelejä. Muistan erityisesti World Cupin 2004 finaalin. Pelasimme Suomea vastaan Torontossa. Paljon on hienoja muistoja otteluista Suomea, Ruotsia ja Tshekkiä vastaan. Ne olivat kovia taisteluita.

Muutama suomalaispelaaja saa Smythiltä isot kehut. Yksi Leijona-legenda pelasi hänen kanssaan kerran jopa samassa ketjussa.

Teemu Selänne varmasti sekä Saku ja Mikko Koivu. Upeita pelaajia. Pääsin pelaamaan Teemu Selänteen kanssa vuoden 2007 All-Star -ottelussa Dallasissa. Andy McDonald oli kolmas siinä ketjussa, Smyth muistelee.

Haastattelu: Otto Palojärvi, Praha