HELSINKI. Jere Lehtinen pääsee Suomen jääkiekkomaajoukkueen General Managerina valitsemaan parhaan Leijona-joukkueen yli kahdeksaan vuoteen. NHL järjestää pelaajilleen 4 Nations Face-Off -turnauksen ensi helmikuussa.

Valintaprosessista tulee tiukka. Joukkueet turnaukseen on lyötävä lukkoon joulukuussa. NHL-kautta on sitä ennen ehditty pelata vain noin seitsemän viikkoa.

– Se on joulukuun loppu se takaraja. Silloin olympialaisissakin, kun siellä on ollut NHL-pelaajia, ovat halunneet ilmoituksen puolitoista kuukautta aikaisemmin. Siinä tulee nopeat valinnat, Lehtinen kertoo.

Suomen mahdolliset NHL:ssä läpimurtonsa tekevät pelaajat ovat seurannan alla. Mutta näyttöihin heillä on aikaa vähän.

– Jos nousee uusia pelaajia NHL:ään ja siellä nousee isompiin rooleihin, niin niiden pelit ensimmäiseen puoleentoista kuukauteen ovat isoja asioita meidän valintojen kannalta, Lehtinen toteaa.

”Hyviä pelaajia jää ulos”

Lehtinen painottaa, ettei pelaajien vanhoja näyttöjä suljeta pois lopullisia valintoja tehtäessä.

– Laaja skaala on. Meillä on paljon pelaajia ja ihan varmasti tulee vaikeat valinnat. Tässä täytyy katsoa, miten päättynyt kausi on pelattu ja miten uusi kausi lähtee käyntiin. Se antaa suunnan. Tiukkoja valintoja tulee ja tiukka on aikataulu.

Suomi on sikäli hyvässä tilanteessa, että NHL:ssä Leijonilla riittää kovan luokan hyökkääjiä. Heistä on maajoukkueeseen jopa ylitarjontaa.

– Jäähän sieltä hyviä pelaajia ulos. Toisaalta se on hyvä tilanne, vaikka pelaajan ja meidän kannalta ei ole kiva tilanne, että joku joudutaan jättämään pois. Meillä on paljon hyökkääjiä. Puolustuksen osalta toivoisin lisää pelaajia lyövän läpi siellä, Lehtinen arvioi.

Haastattelu: Otto Palojärvi