Leijonien todennäköisesti kautta aikojen kovin suoritus nähtiin MM-kisoissa 2019. Suomen joukkueessa ei juuri NHL-pelaajia ollut, mutta uskomattomien vaiheiden jälkeen Suomi juhli maailmanmestaruutta. Muut joukkueet pullistelivat NHL-tähtiä, joka kirkkaimmasta päästä, mutta Jukka Jalonen ja Suomi etenivät nerokkaalla pelisysteemillä aina päätyyn asti. Matkan varrella kaatuivat kaikki.

Sapluuna ja lähtökohta on nyt pitkälle sama. Ottaen huomioon Suomen NHL-pelaajien kokonaismäärän, mukana on todella pieni otanta. Oman joukkueensa tähdistöön kuuluu vain Mikael Granlund, peruskokoonpanoon Olli Määttä ja pieneen rooliin Jesse Puljujärvi ja Valtteri Puustinen.

2019 Suomi leiritti pitkään ja usea pelaaja oli mukana alusta loppuun. Nyt on paljon samoja piirteitä ilmassa. Joukkue vilisee nälkäisiä ensikertalaisia, jotka pääsevät nyt toteuttamaan haaveensa MM-kisoissa pelaamisesta. Nuoria pelaajia, jotka tietävät, että menestyminen MM-kaukalossa avaa ovia isompiin ympyröihin – kuten kävi 2019 kisojen jälkeen. Ja sitten konkareita, joiden vastuulla on kantaa sitä perintöä, minkä Jalonen on luonut ja pitää joukkueen ilmapiiri korkealla.

”Leimaamme kaikki”

Tätä kuviota ei haluta rikkoa. Se selviää myös siitä, että Leijonat on leimannut jo nyt kaikkien valittujen pelaajien kisapassit.

– Leimaamme kaikki, Jukka Jalonen sanoi Iltalehdelle.

Tämän voi tulkita siten, ettei ketään enää odoteta. Jalonen vahvisti käsityksen siitä, että Leijona-johto katsoi NHL:n pudotuspelien ensimmäisen kierroksen ja sitten teki päätöksen: näillä mennään.

Päädyimme ratkaisuun jo ajat sitten. Jos NHL:n ensimmäinen kierros on ohi, muita ei enää odotella. Se oli hyvin simppeli ratkaisu, Jalonen sanoi Iltalehden haastattelussa.

Vuonna 2019 kisat eivät alkaneet hyvin ja kritiikkiä tuli. Tuskin silloin oli tarkoitus, että MM-kisat vedetään ilman NHL-apuja, mutta olosuhteet ajoivat siihen – pelaaja pelaajalta kieltäytyi eri syistä. Silloin Jalonen ja kumppanit käänsivät koko tilanteen voitoksi ja joukkueen voittamattomaksi.

Tällä kertaa kyse ei ole sattumasta. Ei jäädä haikailemaan kenenkään perään eikä pohdita arpalippuja. Kokemusta, ja hyvää sellaista, on nyt olemassa roppakaupalla.

Taas kerran Jalonen aikoo näyttää, että seurajoukkueet pelaajien nimien jälkeen ovat vain mustetta paperilla.

Suomi aloittaa MM-kisat perjantaina kello 21.20 ottelulla Tshekkiä vastaan.