Suomi kohtaa torstain puolivälierissä Ruotsin. Suomen peli on ollut kuluvissa kisoissa sitä sun tätä. Taso on ailahdellut paljon, jopa ottelun sisällä. Ruotsi sen sijaan on voittanut kaikki pelaamaansa seitsemän peliä, joten ottelun ennakkosuosikista ei ole epäselvyyksiä.

Mutta yhdessä ottelussa voi tapahtua mitä vain. Jukka Jalosen 2019 esittelemä ”jääkiekkobussi” voi toimia nytkin NHL-taitureita pursuavia vastustajia vastaan. Mutta onko tämän kerran materiaali yhtä hyvä kuin silloin? Ja ovatko vastustajat oppineet sen, miten puolustus murretaan. Jää nähtäväksi.

Sveitsiä vastaan Suomi oli ajoittain pelissä mukana, ajoittain ei. Sveitsillä ottelussa oli panos, Suomella ei. Tämä saattoi näkyä tietyissä ratkaisutilanteissa, mutta luvalla sanoen, Sveitsin joukkue vaikutti yksinkertaisesti tasokkaammalta. Sveitsin NHL-pelaajat kuuluvat joukkueittensa eliittipelaajiin, Suomen pelaajista vain Mikael Granlund täyttää tämän kriteerin. Mutta myös perusmateriaali oli Sveitsillä Suomea edellä, joten lähtökohdat eivät vielä luokkaa Sveitsiä kovempaa Ruotsia vastaan ole kovin hyvät.

Mikael Granlundin kohtaloa odotellaan. Granlundilla pimeni pahemman kerran ottelun lopussa ja poikittainen vastustajan nuppiin tiesi aikaista lähtöä suihkuun ja todennäköistä pelikieltoa. Lopulta tälläkään ei ole ratkaisevaa merkitystä paitsi ylivoimapelaamisen kannalta.

Kun NHL-vahvistuksista puhutaan, pitää heidän oikeasti nostaa joukkueen tasoa. Sveitsin Kevin Fiala on esimerkki siitä, että hyvää kannattaa odottaa. Fiala teki Suomea vastaan maalin ja syötti kaksi. Hän on tehnyt pelaamassaan neljässä ottelussa nyt kymmenen tehopistettä, joten tällaisten pelaajien vuoksi kannattaa jotain passeja jättää leimaamatta kisojen alussa.