Arizonan osavaltio menetti tällä kaudella NHL-joukkueensa, kun Arizona Coyotesina aiemmin tunnettu joukkue siirrettiin Yhdysvaltain Utahin osavaltioon ja muutettiin Utah Hockey Clubiksi. Nyt Coyotesin franchisen omistaja on kohdannut merkittävän vastoinkäymisen joukkueen palauttamisessa Arizonaan.

Omistaja Alex Meruelo on julkaissut tiedotteen tilanteesta. Coyotes hamusi huutokauppaan tulevaa tonttia, jolle oli tarkoitus rakentaa joukkueen uusi kotihalli.

– Tänään, yli vuoden suunnittelun ja Arizonan osavaltion lakien vaatimien velvoitteiden täyttämisen jälkeen, Arizona State Land Department yksipuolisesti perui kesäkuun 27. päivälle merkityn huutokaupan tontista, jolle oli määrä rakentaa Arizona Coyotesin tuleva kotihalli.

– Tämä Arizonan osavaltion odottamaton toiminta vaarantaa NHL-jääkiekon paluun aavikolle. Kuten Coyotesin omistaja Meruelo ja NHL:n komissaari Gary Bettman ilmoittivat huhtikuisessa lehdistötilaisuudessaan, kyseinen tontti olisi ihanteellinen huippuluokan areenalle, joka toimisi Coyotesin kotina.

”Osavaltio menettää miljardeja dollareita”

Tiedotteen mukaan ratkaisu oli järkyttävä.

– Arizonan osavaltiolle on tehty hyvin selväksi, että Coyotes on täysin sitoutunut rakentamaan infrastruktuurin, viemään tarvittavat lupaprosessit läpi ja kehittämään paikasta maailmanluokan kohteen. Silti ASLD perui huutokaupan Coyotesin vastalauseista huolimatta alle viikko ennen sovittua päivämäärää.

– Organisaatio toimi hyvässä uskossa ASLD:n kanssa ja odotti voittavansa huutokaupan ensi viikolla, kunnes ASLD yllättäen muutti mielensä tänään. Huutokaupan perumisen myötä osavaltio menettää miljoonia ja mahdollisesti miljardeja dollareita, jotka olisi voinut suunnata peruskoulutukseen.

Tiedotteen mukaan uudella areenalla olisi ollut merkittävä vaikutus.

– Tonttiin sijoittamalla Coyotes olisi ottanut yli 80 hehtaaria osavaltion maata kehitystyön alle. Se olisi tuonut yli kaksi miljardia dollaria Arizonan kouluille, luonut tuhansia työpaikkoja ja luonut uuden merkittävän verotulokohteen, mikä olisi tukenut osavaltion kasvua tulevaisuudessa.

– Coyotes tarkastelee, mitä vaihtoehtoja sillä on oikeudellisiin jatkotoimenpiteisiin osavaltion lyhytnäköisen päätöksen jälkeen.

Yksi isoista osasyistä Coyotesin pois muuttamiselle Arizonasta oli joukkueen kotihallin tilanne. Joukkue lensi ulos edellisestä kotihallistaan Gila River Arenasta maksamattomien velkojen vuoksi ja Mullett Arena, jolla joukkue pelasi viimeiset reilut kaksi vuotta, oli surkean pieni yliopistojäähalli.

Uusin käänne tarkoittaa käytännössä sitä, että Meruelon himoitsema NHL-jääkiekon pikainen paluu Arizonaan on entistä kauempana.