Jääkiekkolegenda Heikki ”Hexi” Riihiranta on kokenut kaikki mahdolliset tunteet Suomen ja Ruotsin välisissä otteluissa. Kun Suomi hävisi vuonna 1973 Moskovan MM-kisoissa Ruotsille kahdesti maalilla (2–3 ja 1–2), Hexi oli kuin maansa myynyt.

”Vaikka mitä tekisi, niin Ruotsi voittaa yhtä varmasti kuin aurinko nousee aamulla”, Riihiranta lausui tuolloin Helsingin Sanomien haastattelussa.

– Tuota kommenttia en muista, mutta varmaan olen näin sanonut, Kiekkouutisten tavoittama Riihiranta sanoo.

Tuoltako Leijonien pelaajista siihen aikaan tuntui – siis että aina hävitään Ruotsille?

– Ei se siltä tuntunut. Eihän niin voinut ajatella, eikä ajateltu. Mutta on vaan tullut lohkaistua noin tappiopelin jälkeen. Ruotsi-matsithan ovat aina erityisiä pelejä, joissa on oma erikoislatauksensa.

Järjestäjät ennakoivat Suomen tappiota

Hexin ikimuistoisimmat positiiviset Ruotsi-kokemukset liittyvät hänen aikaansa Leijonien joukkueenjohtajana (1993–2003). Hieman yllättäen päällimmäinen muisto ei kuitenkaan ole Suomen ensimmäinen MM-kulta vuodelta 1995.

– Naganon olympialaisissa 1998 kävi sellainen episodi, että ennen Ruotsia vastaan pelattua puolivälierää minulle tuli kisajärjestäjiltä viesti, että lentomme Suomeen lähtee huomenna siihen ja siihen aikaan. Siellä oli ennakoitu, että häviämme Ruotsille. Soitin järjestäjille ja sanoin, että ettehän te tällaista voi ennen peliä ilmoittaa. Siellä oltiin vähän pahoillaan. Ja mehän voitimme sen pelin, Hexi kertoo.

Suomi voitti Ruotsin 2–1 kahdella Teemu Selänteen viimeisessä erässä tekemällä maalilla.

– Ruotsillahan oli silloinkin ”kaikkien aikojen joukkue”. Mutta oli meilläkin hyvä nippu.

Pronssiottelussa Suomi voitti huippupelaajia vilisseen Kanadan.

Heikki Hexi Riihiranta
Hexi Riihiranta on kokenut Suomi–Ruotsi-ottelujen ilot ja surut. Kuvassa Hexi poseeraa itsestään maalatun taulun vieressä Helsingin Jäähallin VIP-klubilla. (Kuva: Harri Pirinen)

Kärsimykset purkautuivat vuolaana itkuna

Aiempia kalavelkojaan Suomi makseli korkojen kera 7. toukokuuta 1995 Tukholmassa pelatussa MM-finaalissa. Numeroin 4–1 otetun voiton jälkeen Hexi itki vuolaasti.

– Vuosien saatossa oli tullut niin paljon turpaan ja olimme hävinneet tärkeitä pelejä, että se voitto iski tunteisiin. Näin sen heti tosi isona juttuna. Se voitto oli niin tärkeä asia koko Suomen kansalle. Puhuttiin, että jopa talouden lama kääntyi plussalle MM-kullan jälkeen.

Myös seuraavan MM-kullan Suomi varmisti kaatamalla finaalissa Ruotsin. Vuonna 2011 Bratislavassa finaali päättyi 6–1. Kahdeksan vuotta myöhemmin Ruotsi taipui Kosicen MM-puolivälierässä jatkoajalla 5–4. Tuolloinkin Ruotsin joukkue vilisi nimekkäitä NHL-pelaajia, mutta huomattavasti nimettömämpi Suomi vähät välitti ennakkoasetelmista.

Uusinta viiden vuoden takaa?

Tänään Tshekin Ostravassa tilanne on hyvin samankaltainen kuin viisi vuotta sitten. Oman alkulohkonsa voittanut Ruotsi on jättimäinen suosikki tähän asti kompuroinutta Suomea vastaan. Riihiranta muistuttaa, että yhdessä pelissä voi tapahtua mitä tahansa, muttei pidä Suomen voittoa kovin todennäköisenä.

– Suomella on mahdollisuudet voittoon, mutta ehkä vähän pienemmät kuin silloin 2019. Siitä on paljon esimerkkejä, että etukäteen huonompana pidetty joukkue voi voittaa, varsinkin jos ennakkosuosikki lähtee peliin yhtään takki auki. Sanotaan, että Ruotsin ylivoimainen suosikkiasema on meidän mahdollisuutemme.

– Suomen pitäisi lähteä nöyrästi puolustamaan ja jopa sumputtamaan. Mitään uhkapeliä hyökkäyspäässä ei kannata harrastaa, Hexi evästää.

Hexin epäröinti Leijonien mahdollisuuksista liittyy siihen, minkä kaikki kisoja seuranneet ovat nähneet: Suomen peli on ollut heikkoa.

– Aika huonolta se on suoraan sanottuna näyttänyt. En todellakaan ole tykännyt Suomen pelistä: se ei ole ollut kovin hääppöistä. Ketjuja on vaihdeltu aika paljon, eikä minkään ketjun peli ole ollut tasaisen hyvää.

Heikki Hexi Riihiranta ja Juha Rantasila
Hexi Riihiranta toimi vuodet 1993–2003 Leijonien joukkueenjohtajana. Sinä aikana Suomi saavutti MM-kultaa ja monta muuta mitalia. Kuvassa Hexi ja toinen entinen Leijona-legenda Juha Rantasila seuraavat Alumni All Stars -ottelua Kuopiossa elokuussa 2023. (Kuva: Harri Pirinen)

”Jukan käytös on epäkohteliasta”

Joukkueenohtajana Hexi tottui tekemään havaintoja myös joukkueen ja valmennustiimin henkisestä tilasta ja ilmapiiristä. Näissäkään Leijona-legenda ei näe tällä kertaa kehumista.

– Se, mitä Mikke (Mikael Granlund) teki Sveitsi-pelissä, kertoo koko joukkueen tilasta. Ei hän tuollaista varmaan tarkoittanut ja olikin heti tekonsa jälkeen hyvin pahoillaan.

Leijonien kapteeni on Ruotsi-ottelussa pelikiellossa lyötyään Sveitsi-ottelun loppuhetkillä Andrea Glauseria poikittaisella mailalla kaulaan.

– Samoin, kun katsoo Jukkaa (päävalmentaja Jukka Jalosta), hän on selvästi tosi tiukoilla. Jukkahan on ollut suorastaan epäkohtelias haastatteluissa. Hänen vastauksensa ovat minimaalisia, eikä hän anna toimittajille mitään jutun aihetta.

– Jukan käytös on muuttunut. Hän selvästi haluaa pitää määrätynlaista etäisyyttä, ettei kukaan pääsisi hänen lähelleen ja iholle, Hexi on havainnut.

Hexi tietää, että joukkueenjohtaja on yksi niistä henkilöistä, jotka pystyvät vaikuttamaan joukkueen ilmapiiriin. Nyt Leijonien joukkueenjohtajana toimii Hexin hyvä ystävä Mika Kortelainen.

– Joukkueenjohtaja seurailee tilannetta ja ilmapiiriä ja juttelee tarvittaessa johtavien pelaajien kanssa. Tämän tehtävä on kannustaa käydä positiivisessa hengessä asioita läpi. Taikatemppuja ei ole tehtävissä. Pitää yrittää nostaa joukkuehenkeä ja luoda sitä asennetta, että voimme voittaa, Hexi kertoo.

– Mutta kova paikka tuo tänään on. Ruotsin joukkue niin kova.

Lisää Hexi Riihirannan värikkäästä urasta sekä Leijonien ikimuistoisista tappioista ja voitoista syksyllä ilmestyvässä kirjassa Amatööreistä ammattilaisiksi.

Haastattelu: Harri Pirinen