Pelaaja- ja valmentajalegenda Raimo Summanen kommentoi nykyään jääkiekkoa Ilta-Sanomille. Räväkkänä pelaajana ja valmentajana tunnettu Summanen on vähintään yhtä räväkkä asiantuntijan roolissaan: päätä ei turhaan silitellä, jos ei ole syytä.

Nyt ei ollut, sillä Summanen on todella huolissaan siitä, mihin suomalainen juniorikiekko on menossa. Täyslaidallisen aiheutti Pikkuleijonien yllättävän heikko esiintyminen MM-jääkiekossa, vieläpä kotikaukalossa.

– Ja tämän ikäluokan piti olla pitkästä aikaa lahjakkain suomalainen ikäluokka. Siellä oli aika hyviä pelaajia. Sen on entistä hälyttävämpää, että tästä ikäluokasta ei saatu revittyä tuon enempää, Summanen kertoi Ilta-Sanomissa.

Summanen pohti jo USA:ta vastaan koetun nöyryytyksen jälkeen, ettei Pikkuleijonista välttämättä ole turnauksessa kovin pitkälle menijäksi.

– Se oli kova herätys. Kotiturnauksessa pitäisi saada vähän etua, mutta Suomi oli niin pihalla siinä pelissä. Tuli olo, että Suomen joukkue joutui aikuisten maailmaan, eikä pelaajat pystyneet olemaan siinä kuten pitäisi.

Ja noutaja saapui seuraavassa pelissä. Puolivälierissä Ruotsi toimitti Pikkuleijonat lomille, paitsi Konsta Heleniuksen, joka kutsuttiin takaisin Jukka Jalosen Leijoniin.

Ilta-Sanomien jutussa muistetaan myös, ettei tämä tuorein äkisti päättynyt turnaus ollut viime aikojen ainoa epäonnistuminen. Suomen juniorimaajoukkueet ovat nyt pelanneet neljät arvokisat ilman mitalia. Viimeksi samaan ”yllettiin” vuosina 2010-12.