NHL julkaisi kolme ehdokasta Hart Memorial Trophyyn eli sarjan MVP-palkintoon. Suomessa palkinto taipuu usein ”parhaan pelaajan palkinnoksi”, jota se tietysti monta kertaa onkin. Mutta varsinainen peruste on siinä, kenen panos oman seuran menestykselle on ollut suurin ja keskeisin.

Juuri tämän  perusteen vuoksi voidaan ymmärtää, miksei Auston Matthews tai esimerkiksi toinen superpuolustajista Cale Makar tai Quinn Hughes ole ehdokkaina. Tai aika moni muu. Ja sitten kysymys Matthewsin kannattajille: kuka finaalikolmikosta olisi pitänyt sivuuttaa?

Kärkikolmikon merkitys oman seuran menestykseen on kiistaton ja selvä. Tampa Bay ei olisi koskaan selvinnyt pudotuspeleihin ilman Nikita Kutsherovin uskomatonta kautta. Hän teki oman piste-ennätyksensä ja liittyi harvalukuiseen sadan syöttöpisteen kerhoon – yksi palkinto tulee Kutsherovin palkintokaappiin joka tapauksessa, sillä hän kuittasi NHL:n pistepörssin. Kutsherov on voittanut kerran urallaan palkinnon aiemmin.

Connor McDavid hinasi Edmonton Oilersin alkukauden pohjamudista kevyesti pudotuspeleihin. Kolminkertainen Hart-voittaja aloitti omankin kautensa tahmeasti, mutta sitten alkoi tapahtua. Kutsherovin tapaan hän ylitti sata syöttöpistettä, joskin maalimäärä jäi totuttua vähäisemmäksi. Kuten Kutsherovin tapauksessa, Edmonton ei olisi ollut mitenkään pudotuspeleissä ilman McDavidin johtamaa ryhtiliikettä.

Nathan MacKinnon (kuvassa) on ollut useamman kerran ehdolla Hart-pokaalin saajaksi, mutta vielä ei ole natsannut. Tämä kausi oli pistepörssin kakkoselta uskomattoman upea. MacKinnon loisti yhdessä Mikko Rantasen tai Cale Makarin kanssa, mutta myös ilman heitä. Hän oli Coloradon pisteykkönen peräti 36 pistettä ennen toiseksi sisäisessä pistepörssissä tullutta Rantasta.

Valittiin kolmikosta kuka tahansa, palkinto menee oikeaan osoitteeseen. Jos pitäisi arvella ja pohtia Hart-palkinnon perusteita, MVP-pelaaja joukkueelleen, oikea osoite olisi todennäköisesti Kutsherov, sillä joukkueen muu materiaali ei olisi kovin pitkälle riittänyt. Paljon kertoo fakta, että hän oli mukana puolissa joukkueen koko kauden tekemissä maaleissa.

Jos palkinto olisi parhaan pelaajan palkinto, kuten tietyllä tavalla väärin kuvitellaan, voisi vaihtoehto olla MacKinnon. Tai sitten McDavid. Tai Kutsherov tälläkin perusteilla.

Loistavan runkosarjan pelanneita huipputähtiä jokainen.