Pikkuleijonien tähtipelaaja Konsta Helenius ei halunnut kommentoida kovin paljoa tulevaisuuttaan, koska ”kausi on vielä kesken”. Todennäköisesti ei ole enää. Pikkuleijonien kotikisat eivät todellakaan menneet niin hyvin kuin olisi pitänyt eikä Suomi ollut niin hyvä, kuin olisi parin monta numeroa heikomman maan voittamisen aiheuttamat superlatiivit antoivat ymmärtää.

Ensimmäisessä oikeassa tasonmittausottelussa USA antoi tukkapöllyä urakalla. Helenius sai yhden syöttöpisteen ja hän jatkoi otsikoiden mukaan ”fantastista pistetehtailuaan” tuossa vaiheessa seitsemällä syöttöpisteellä. USA ykköspistemies teki kuusi pistettä pelkästään Suomea vastaan ja kolmen ottelun jälkeen tilillä oli 16 pistettä.

Helenius on kovan luokan lupaus ja pelimies. Se, ettei maalitili auennut kotikisoissa, ei tule vaikuttamaan korkeaan ensimmäisen kierroksen varausnumeroon. Ja voi hyvin olla, ettei kausi ole loppunut. NHL-kaukaloista ei ole juurikaan apua isoille Leijonille tulossa, joten Helenius voi hyvinkin päästä miesten MM-kisoihin ja siellä tutumpaan rooliin: kokeneiden pelaajien vierelle.

Puolivälierissä mitataan näissä jääkiekkojärjestelmistä vasta se, missä mennään. Raaka peli – yksi ottelu, voittaja jatkaa. Voittaja pääsee varmuudella pelaamaan mitaleista, puolivälierän hävinneen joukkueen kisat ovat paketissa. Ruotsi voitti Suomen härmäläisten kotikaukalossa ja asia on sillä selvä. Ruotsi jatkaa, Suomi ei.

Nyt kisat lyhyeen päättänyttä ikäluokkaa pidetään erityisen lahjakkaana. Näin varmasti onkin, mutta liitossa täytyy varmasti analysoida tarkasti, miksi kahdessa ottelussa, jossa vastustaja oli oikeasti lähtökohtaisesti samaa kaliiperia, kävi näin.

Se on ainakin selvää, että kyseessä oli pahemman luokan epäonnistuminen ja antikliimaksi koko kotikisoille.

Hannu Siltanen